Finsk lapphund

Vi kommer att berätta lite om hur vi upplever den finska lapphunden och under våran text hittar ni rasstandarden från SKK och Finska lapphundsklubben. 

För oss är den finska lapphunden en fantastisk trevlig sällskaps- och familjehund som är lättlärd och i det flesta fall arbetsvillig. Vi hade våran Akelah som gjorde allt för godis men på hennes villkor medans vi hade våran Trazzel som gjorde allt för hon älskade att arbeta och man behövde inte ha godis i handen. Den är väldigt barnvänlig och social  och vill gärna var nära sin familj och hålla ihop flocken. Angel hade en tendens när hon var liten och bet oss i hälsenorna för att valla oss då detta är något dom gör när de vallar renar som är deras ursprung.

Vi har testat flera olika grenar med våra finska lapphundar så som agility, rallylydnad, lydnad, viltspår, personspår, freestyle/trick träning, cirkelträning mm.  Av de lapphundar vi haft så är det väldigt olika som individer där vissa har mer arbetsmoral än andra. De är hundar som kommunicerar genom att prata, våran kära Akelah som aldrig skällde utan lät mer som något mellan skall och ylande och Angel som ylar och berättar om sin dag när man har varit ifrån henne.

De är hundar med mycket egen vilja. En dag när vi skulle iväg på dop i Hallstahammar och lämna hundarna hemma ensamma och ställde ett kompostgaller till köket då vi inte ville att hundarna skulle komma fram till dörren, vi låser dörren och går till bilen och Jocke glömde sitt körkort inomhus då han hade finkläder och inte sina vanliga fickor så han vänder och går in för att hämta det och möter Trazzel innanför dörren. Då har hon alltså hoppat över kompostgallret för att hon ville vara i hallen, hon hade bestämt sig för det och gjorde det hon ville.

Det är en väldigt nyfiken ras. Aila som är nicke nyfiken själv, som alltid ska vara på alla ställen och undersöka omgivningen och alltid lyckas fastna på grund av nyfikenhet. När man står och skall skruva i en skruv med skruvdragaren och helt plötsligt har man Ailas nos precis bredvid sig som att hon kollar att man gör rätt.

Luna som är nyaste tillskotten i familjen, hon är yrvädret i familjen för när hon blir lycklig eller exalterad så hoppar hon rätt upp i luften. Sen lärde hon sig av sin mamma att man ska krafsa med bakbenen i backen när man har kissat/bajsat men problemet är att hon missberäknar och ramlar omkull/står på huvudet istället.  

 

Tryck på bilderna/Loggorna för att komma in till SKK och Svenska kennelklubben och läsa ras standarden.